Webartuar

Database Kullanarak Neler Yapılabilir?

Database Nedir?

Database’in Türkçe karşılığı veritabanıdır. Günümüzde teknolojiyle iç içe yaşadığımız bilgi çağında veritabanı hemen hemen hayatın her alanına kişinin karşısına çıkmaktadır. Veritabanı çok sayıda bilgiden oluşan bir düzendir. Pek çok bilgi veritabanında yapısallaştırılmış bir şekilde saklanır. Bu sayede kullanıcılar bilgiye kısa yoldan kolaylıkla erişebilme imkânına sahip olur. Veritabanı bilgiye erişim olanağı sağlarken diğer yandan da mevcut bilginin değiştirilerek saklamasına da izin veren çok yönlü bir yapıdır.

Database yani dilimizdeki kullanımıyla veritabanı bilgilerin belirli bir yapısal düzen içerisinde saklandığı bir sistemdir. Veritabanının ne olduğunun tam olarak anlaşılabilmesi için öncelikle verinin öğrenilmesi gerekir. Veri ise en basit haliyle herhangi bir nesneyi oluşturan gerçekler olarak tanımlanabilir. Örneğin kişinin yaşı, kilosu, cinsiyeti kişisel verilerini oluşturur.

Veritabanında veriler belirli bir sistem dâhilinde depolanır. Veritabanının sistematiği sayesinde kullanıcı istediği bilgiye saniyeler içerisinde ulaşabilir. Bankalar, okullar, nüfus müdürlükleri, vergi daireleri gibi devletin ve özel sektörün pek çok kurumunda veritabanı kullanılır.

Database Kullanarak Neler Yapılabilir?

Veritabanı sayesinde kullanıcılar pek çok işlemi yerine getirebilirler. Bu işlemler şu şekildedir:

Veri tabanı Yönetim Sistemi (DataBase Management System) nedir?

Veritabanı Yönetim Sistemi İngilizce kısaltmasıyla DBMS sayesinde kullanıcılar veritabanına erişir, veriyi değiştirebilir, verilerden rapor üretebilir. Veritabanı Yönetim Sistemi 1960 yılından beri kullanılmaktadır ve ilk olarak Charles Bachmen tarafından oluşturulmuştur. İlk kullanıldığı günden beri bu yana pek çok çeşitte Veritabanı Yönetim Sistemi oluşturulmuştur. 4 adet temel Veritabanı Yönetim Sistemi bulunur ve şu şekilde sıralanabilir:

Günlük Hayatta Database Hangi Alanlarda Karşımıza Çıkar?

Bilgi çağının gereği olarak veritabanları günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkar. Veritabanın günlük yaşamda kullanıldığı alanlar şu şekildedir: